Activitatea Inspectoratului de Stat în Construcţii în domeniul evenimentelor în construcţii, în luna NOIEMBRIE 2019 

 
 
 
 Inspectoratul de Stat în Construcții - I.S.C., prin Inspectoratele Regionale în Construcţii, îndeplinește activitatea specifică "evaluarea rapidă a stabilității structurilor și stabilirea măsurilor de intervenție în prima urgență la construcțiile vulnerabile și care prezintă pericol public" în cadrul funcției de sprijin "restabilirea stării provizorii de normalitate" potrivit Hotărârii de Guvern nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc, urmărind respectarea reglementărilor tehnice privind modul de tratare a evenimentelor produse la construcţii, cauzate de fenomene sau calamităţi naturale, respectiv: cutremure de pământ, inundaţii, alunecări de teren şi altele asemenea sau provocate prin acţiuni ale omului, cum ar fi: incendii, explozii, deficienţe de concepţie şi/sau de execuţie şi altele asemenea, cu repercusiuni defavorabile asupra stării şi siguranţei construcţiilor.

 

1. Incendiu Centru Comercial, Calea Văcărești, nr. 391 sector 4, București

24.11.2019, în jurul orei 16:17 stins în jurul orei 16:45

Constatări:
Centrul comercial are două subsoluri cu structură de rezistență din beton armat, cu funcțiune parcare-auto. În parcarea situată la subsolul 2 al imobilului s-a produs un incendiu în urma căruia s-au identificat doua autoturisme arse. Nu se cunoaște cauza exactă a producerii incendiului, cercetarea nefiind finalizată de către I.S.U.

Măsuri dispuse:
În data de 25.11.2019, inspectorii din cadrul I.R.C.B.I. s-au deplasat la adresa menționată, în vederea efectuării constatărilor. S-a dispus proprietarului măsura de semnalizare și interzicere a accesului auto în parcarea subsol 1, situată deasupra zonei afectată de incendiu, precum și măsura de expertiză tehnică a elementelor structurale din beton armat și stabilirea măsurilor de intervenție ce se impun, în regim de urgență.

2. Explozie într-un bloc, municipiul Galați, Str. Lăcătușilor

23.11.2019 – ora 4:54

Constatări:
Ca urmare a scurgerilor de gaze de la un aparat de gătit, s-a produs o acumulare de gaze care a dus la producerea unei explozii, care a generat deteriorarea ușilor și mobilierului dintr-un apartament precum și deteriorarea locală a tavanelor din gipscarton de pe casa scării în zona mansardei și de la apartamentele de la mansarda situată de la etajul 4.
Având în vedere apropierea sezonului rece, cu fenomene meteorologice necontrolabile, violente, se apreciază că latura de sud-est se va prăbuși în totalitate anul acesta, cu posibilitatea antrenării a trei turnuri amplasate le latura sud-est, aflate în situație la limita colapsului.

Măsuri dispuse:
I.J.C. Galați a dispus măsura de sistare a furnizării gazelor naturale, urmând să fie pusă în funcțiune după verificarea efectuată de către o societate autorizată.

3. Accident tehnic, București, sector 1, str. Matei Millo, nr. 5

02.11.2019, ora 11.00

Constatări:
Un utilaj șenilat, care executa lucrări de desființare și-a pierdut stabilitatea și ulterior s-a răsturnat pe carosabil. În urma evenimentului a fost avariat un autoturism aflat în trafic.

Măsuri dispuse:
La data verificării în teren, nu se cunoșteau cauzele exacte care au condus la producerea evenimentului. În urma controlului organele competente au dispus semnalizarea cu mijloace specifice a întregii zone și restricționarea accesului în perimetrul zonei afectate.

4. Explozie într-un bloc din Municipiul Satu Mare , B-dul Cloșca

27.11.2019 , în jurul orei 15:26

Constatări:
La etajul al treilea al imobilului s-a produs o acumulare de gaz, urmată de o explozie.

Măsuri dispuse:
Au fost întrerupte alimentările cu gaz și energie electrică. A fost restricționat accesul în imobil pentru persoanele neautorizate în perimetrul zonei afectate. S-a solicitat un expert tehnic atestat la fața locului, care a stabilit în baza constatărilor vizuale că nu a fost afectată stabilitate si capacitatea portanta a imobilului în așa măsură încât să se impună evacuarea imobilului, urmând a se efectua o expertiză tehnică în detaliu. S-a efectuat un control, prin care s-a dispus proprietarilor imobilului, efectuarea unei expertize tehnice de către un expert tehnic atestat MLPAT.

5. Incendiu într-un bloc din municipiul Galați, Str. Strungarilor

25.11.2019 – ora 20:30

Constatări:
Cauza producerii incendiului a fost supraîncălzirea unui aparat de încălzit electric – calorifer. Au luat foc materiale plastice (tâmplărie PVC), precum și mobilierul interior. A fost degajat un fum intens, iar flăcările au afectat și tâmplăria PVC de la etajele superioare.

Măsuri dispuse:
I.J.C. Galați recomandă Asociației de Proprietari aducerea la starea inițială a construcției afectate. Nu sunt necesare măsuri de punere în siguranță deoarece structura de rezistență a blocului nu a fost afectată.

6. Accident tehnic, județul Arad, municipiul Arad, str. Tribunu Axente nr. 21

13.11.2019 ora 17:00

Constatări:
S-au produs avarierea peretelui calcan la nivelul podului și avarierea unui coș de fum din zidărie, care prezinta pericol de prăbușire.

Măsuri dispuse:
Echipajul ISU Arad a realizat demolarea controlată a coșului de fum ce prezinta pericol de prăbușire. Se va efectua un control privind urmărirea comportării în exploatare a imobilului.

7. Explozie într-un bloc din Județul Timiș, Timișoara, Str. Cerna

27.11.2019, ora aprox. 17.40

Constatări:
În urma exploziei în bucătăria unui apartament s-a prăbușit zidul despărțitor nestructural din panouri de BCA. Au fost afectate masca coloanelor conductelor de apă și canalizare, geamurile și ușile apartamentului prin distrugere totală. Prin inspectare vizuală s-a constatat că nu există fisuri a pereților structurali și a planșeelor.

Măsuri dispuse:
La fața locului au fost prezenți inspectorii din cadrul I.J.C. Timiș. Au fost întocmite doua acte de constatare la fața locului, unul de către reprezentanții ISU și unul de către reprezentanții Poliției – Serviciul de investigații.

8. Explozie într-un bloc de garsoniere, str. Constructorilor, localitatea Tulcea, județul Tulcea

14.11.2019, ora aprox. 6:07

Constatări:
Obiectivul este un bloc de locuințe tip garsoniere cu regim de înălțime P+4E, din prefabricate de beton. Din cauza acumulării de gaze provenite de la o butelie GPL s-a produs o explozie la etajul 2 al imobilului.

Măsuri dispuse:
Cauzele exacte vor fi cunoscute după definitivarea cercetărilor efectuate de organele competente. Cercetările sunt în curs de desfășurare.